|
|
Plawres Sanshiro Hakkında Yorumlar
Anime'nin Adı: Plawres Sanshiro
Yazar: Harakiri_Man
Tarih: 17/01/2011
Yoruma 1 kişi oy vermiş. 1 kişi (%100) yorumu faydalı bulmuş.
|
Müzik: 8
Video: 7
Hik.-Anlat.: 8
Karakter: 8
Tasarım: 9
İzlenebilirlilik: 8
Genel: 8.00
|
Genel: TV'de yayınlandığı sıralarda izleyebildiğim bir iki bölümüne rağmen aklımda yer edinmiş bir yapımdı. Çok sonradan tüm bölümleri edinip izleyince "gerçekten böylesi yapılmıyor artık" diyerek iç geçirdim. İlk izlediğimde gözüme çarpan şey; robotların mini boyutlarda olması sebebiyle, genel olarak, türün dev boyutlardaki mechalarını (Voltran türevi birleşen dev robotlar) barındıran yapımlarına göre akla daha yatkın gelen olay örgüsüne (Savaş amaçlı değil spor amacıyla dövüştürülen küçük boylarda elle kumanda edilen robot dövüşü) sahipti. Şimdi düşünce biraz tuhaf gelsede kendi içinde zamanının getirdiği bir takım hareketsel esnekliklere sahip olsalarda robot dövüşü teması fena durmamış gibi.
Bir bakıma Pokemon'un öncüsü bile diyebileceğimiz yapım; kendi uğraşları ile yaptığı mini dövüş robotu ile turnuvadan galip gelen küçük ama kocaman bir yüreğe sahip olan Sanshiro'nun, kendi emekleri ilen yaptığı robotuna, ona yardım eden dostları ile olan sevgi bağına, çalıştıkça en iyisini yapacağına olan inancıyla hareket etmesini ve çok önceden arenada rakip olduğu pek çok kişi ilen dost olmasını göstererek, çocuklar için eğitici yanlarda barındırıyor.
İyi Yanları: İlginç bir Japon bakış açısı hakim. Buna göre: -Kendine inan, kendini eğit ve en iyi teknolojiye ulaş. Bunlarıda gene yerel sermaye ve malzeme ile yap ( Sanshiro'nun, dövüş robotu bir nevi zamanının teknolojik ataklarını gerçekleştiren Japonyası. Sanshiro (Japonya), yenilgilere rağmen bile robotunu (teknolojisini) geliştirip diğer milletlerden gelme rakiplerini yenmeye çabalıyor. Bunun için asla ithal malzeme bile kullanmaması bu Sosyo-Ekonomik alt metin içerisinde yorumlanabilir)
-Sanshiro'nun diğer milletlerden gelme rakipleri ile müsabakalardan sonra bile düşman değil dost olmaya çalışması. Sanshiro'nun kendine ihanet eden dostuna bile sırt çevirmeyip ona olan güvenini kaybetmemesi gibi ayrıntılar, yapımın, çocukları manevi konular açısından eğitmek için olmasa bile örnek teşkili adına "dostluk ve barış" mesajları veriyor.
Kötü Yanları: Serideki robot dövüşleri biraz zamanında teknik imkanları ve eğlence faktörünü köreltmemek adına daha esnek. Bazı anlar iki süper robot dövüşüyormuş hissine kapılabiliyorsunuz. Eğlence faktörünü oluşturduğu için bu çokta sorun olmuyor.
-Diğer milletlerden gelme rakiplerde hafif karikatürize edilmiş olması biraz tuhaf kaçmış. Daha çok kulaktan dolma bilgilerden gelme şehir efsaneleri ilen oluşturulmuş gibiler. (Mesela dans edip kadınları kendine hayran bırakan İspanyol yarışçı: Her ne kadar gönlünü Japon dilbere kaptırıp boynu bükük ülkeyi terk ediyor üstelik)
Sonuç: Tekrar izleyince hatırladığımdan daha iyi olduğunu gördüm açıkçası. Tabii ki bunu dönemin teknik şartlarına ve anlatım tarzının biraz naif kaçan taraflarına göre söylüyorum. Unutanlar bulup izlemeli. Hatta çocuklarına izletmeli diye düşünüyorum.
|
Bu anime hakkında kendi yorum ve puanlarınızı girmek için buraya tıklayın
|
|
|