|
Armored Trooper Votoms Hakkında Yorumlar
Anime'nin Adı: Armored Trooper Votoms
Yazar: Harakiri_Man
Tarih: 26/07/2009
Yoruma henüz oy verilmemiş
Müzik: 9
Video: 6
Hik.-Anlat.: 8
Karakter: 7
Tasarım: 8
İzlenebilirlilik: 7
Genel: 7.50
|
Genel: İnsanlık gezegenlere dağılmış, kendi içlerinde farklı yönetim biçimleri ile yönetilmektedirler. Ayrıca Gilgamesh ve Balarant adı altında iki büyük grup olarak toplanıp 100 yıldan beridir savaşmaktadırlar. Bu savaşın geçici bir ateşkes ile sonlanmasına doğru Gilgamesh’ın Melkian Cephesinden bir gurup asker gizli bir asteroit üssüne saldırı için yollanır. Lakin saldırılan üs, Gilgamesh tarafına aittir ve ekip içerisinde bulunan tek bir kişi görevin ana amacını bilmemektedir; Chirico Cuvie. Chirico, görev esnasında, tabut benzeri kapsülde uyuyan bir kadın bulur. Sonrasında ise kapsül ekibin geri kalanı tarafından götürülür. Bunun ardından beklenmedik bir patlama sonrası Chirico ekip ile ayrı düşüp uzayda sürüklenir, astreoid üssüde yokolur.
Gilgamesh’a ait bir gemi vasıtasıyla kurtarılan Chirico, önce sorguya çekilir ama hiçbir şey bilmediğini ısrarla söyler. Sorgulamaya devam etmek için bir gezegen üssüne getirildikten bir süre sonra kaçmayı başarıp Uoodo şehrinde izini kaybettirir. Burada başı, önce, şehrin başına bela olan motorlu bir çeteyle derde girer. Sonrasında ise son görevi esnasında yanlarında bulunduğu ekip üyelerinin saldırısına uğrar, polis şefide ona yapılan bu saldırıları düzenlemektedir. Saldırının sebebini araştırmaya çalıştıkça, kaderinin, asteroit üssünde gördüğü kadına bağlı olduğunu anlar ve onu bulmaya çalışır...
Mecha türü üzerinde uzman sayılmam. Ama izlediğim mecha serileri (Gunbuster, Evangelion, Macross, Voltran, Tengen Toppa Gurren-Lagann, Red Baron, Gundam serisinin bir kısmı...)ile karşılaştırırsam; Armored Trooper Votoms’un sonu itibari ile bir bilimkurgu-serüven romanı olduğunu söyleyebilirim.
İyi Yanları: -Mecha tarzı serilerde genel olarak, yapıma ismini veren hep kullanılan mecha olmuştur ve bu savaş aracıda türdeşlerinden üstündür. Buna göre hikaye, bu savaş aracı ve onu kullanan pilotun başından geçenlere göre ilerler, iki veya daha fazla taraf arasında olan büyük bir savaş söz konusudur ve seriye ismini veren mecha aracılığı ile hem pilotunun hayatına hem de bu savaşın gidişatına bir yön verilir, olaylar bunun etrafında şekillenir.
Armored Trooper Votoms’ta ise durum biraz farklı;
1.Seriye ismini veren mechalar, kendi evreni içerisinde, uçak veya tank gibi standartlaşmış seri üretim savaş araçları. Yani en donanımlı mecha bile iyi bir atış ile etkisiz hale gelebiliyor. Karada hareket edebiliyorlar, uzayda gitmek için ek aparatlar takılıyor, atmosferde uçamıyorlar, ayaklarındaki paten sistemi ile bile biraz daha hızlılar, kimi zaman özel kamyonet ve helikopterler ile taşınıyorlar. Cephane ve fiziksel hareket yönünden sınırlılar.
2.Hikayenin arka planında iki düşman taraf var ama ana hikaye bu savaşı bitirmek üzerine değil. Chirico’nun peşindekilerden kurtulmak için verdiği kişisel savaş dolaylı olarak bu savaşa etki ediyor. Önceden bahsettiğim klasik gidişatın pilot kısmına ağırlık verilmiş durumda.
3.Mecha kısmı her ne kadar bol bol karşımıza çıksada arka planda kalacak biçimde hikayeyi anlatırken “al beni” kıvamında yedirilmiş aksiyon temasını oluşturmaya yarıyor. (Hoş maketleri halen satılıyor)
4.Önceden bahsettiğim yapımların çoğunun aksine burada seri üretim mechalar var demiştim. Yani tüm seri tek bir süper silahın üstünden gitmiyor, gidemiyor. Çünkü Chirico nerdeyse her bölüm bindiği mechayı hurdaya çevirmesini başarıyor (Kötü bir pilot olduğundan değil, dediğim gibi seri içerisindeki mechalar gayet standart silahlar, tek vuruşta işleri bitebiliyor).
-Ordu, kurumu gerçekçi çizilmiş. Yani babacan çavuşlar, insancıl askerler burada yok. Bir asker ne zaman emre karşı gelmeye çalışsa; askeri mahkemeye gitmek ile uyarılıyor. Gerçek savaş şartlarında bulunmadım ama emir komuta zincirinde emre itaatsizlik diye bir şeyin kabul edilmeyeceğine göre bunun gibi gayet yerinde davranışlar sergileniyor.
-Sinema tarihinde yer bulmuş kimi filmlere (Apocalypse Now, 2001: A Space Odyssey ) göndermelerde bulunmuş hatta hikayesi içerisine gayet güzel yerleştirilmişler. Hatta edebiyattan; sonlara doğru Frank Harbert’ın Dune’undan esinlenmeler bile var gibi.
-14. ve 27. Arasındaki bölümler Vietnam Savaşına atıfta bulunuyor gibime geldi. Tabi burasıda ana hikayeye hem iyi bir arka plan hemde iyi bir olay örgüsü sunmuş durumda. -Kendi hikayesi içerisinde sorular veriyor, sonra yavaşça bunları cevaplandırıyor. Bu anlatım şekli sayesinde, eski bir yapım bile olsa, hikayesine yönelik bir merak unsuru uyandırarak hikayesini izlettirir kılıyor. (Mesela, ilk bölümlerde Chirico, Proto olarak adlandırılan kadına tehlike anında Fyona diyor. Soru şu; o kadını neden durup dururken bu isimle çağırıyor?)
-Açılış ve kapanış parçaları gayet iyi ayrıca sözleri de seri ile uyumlu. Seri içinde kullanılan müzikleride gayet başarılı buldum.
Kötü Yanları: -Çizimler bazen çok orantısız olabiliyor. Mesela bir mechanın içinde biri varken, kokpit dar gibi gözükürken, kimi zaman gayet geniş gözüküyor. Karakterlere farklı yüz ifadeleri verilmeye çalışılırken bir iki bölümde farklı biri gibi görünebiliyorlar. Mechaların boyları kimi zaman değişklik gösterebiliyor.
-Hikaye ve olay akışı içerisinde gerçekleşen kimi anlar garip gelebiliyor. Chirico dostları tarafından kaçırılacakken, hücresinin altına bir delik açılıyor ve oradaki askerler gayet tutuk davranıyor. Ya da bir bölümde kendisine silah çeken askerden sigara isteme numarası ile yaklaşmaya çalışılıyor... Bu tarz kaçış – kaçma için yapılan hareketler gayet klişe ve biraz dalga konusu olacak cinsten. (Kabül, 83 yapımı bir animeden bahsediyorum ama benim pek hoşuma gitmedi)
-Hikaye özellikle ilk bölümlerinde biraz kolaycılığa kaçan anlara sahip. Bir yan karakter, bir çetenin eline düşüyor. Sonraki sahnede kurtulduğunu görüyoruz ama bunu nasıl yaptığını öğrenemiyoruz. Onun esir alınması sadece kahramanımızın planının başkaları tarafından öğrenilmesi için kurgulanıp hızlıca geçilmiş. Kimi karekterlerin hareketlerinin sebebi “dostluğa” bağlanarak geçiştirilmiş. Şükür ki buna benzer durumlar fazla değil.
-Kimi zaman bir anime için bile kabul edilemez fiziksel hatalar var. Chirico hurdalıkta dolanıp omzuna bir AT’nin kol parçasını yükleniyor... Demirden yapılan bir aracın parçası nasıl bu derece hafif olabiliyor? Şükürki bu da bir iki yerde.
-Bu biraz kişinin görüşüne göre değişen bir kötü yan: Mecha tasarımları katı fiziksel gerçekçilik sebebiyle biraz sınırlı kalmış gibi. Diğer türdeşleri ile karşılaştırınca biraz geri planda kalmış gibiler. Lakin hikayenin önde olduğunu göz önüne bulundurursak seri için gayet yerinde ve başarılı tasarımlar var.
-52 bölüm olması sizi izlemeye başlamadan soğutabilir. Ama hikayeye bakınca bölüm sayısı ne eksik ne de fazla geldi.
Sonuç: Yapım yılı itibari ile biraz çekinceli yaklaşılması normal. Bahsettiğim kötü yanlar, yapımın izlenebilirliğini düşürecek kadar da değil. Abartmadan aktarmaya çalıştım ama kişinin imtiyazına göre değişebilir noktalar bunlar. Yabancı kaynaklara bakınca da türünün klasikleri arasında olduğu söyleniyor ( bunu ben demiyorum kimi yorumlar bu yönde ama tabiki gayet beğendiğim bir yapım oldu onu da belirteyim). Kendine has bir mecha anlayışı, gayet sürükleyici bir hikayesi var ve sonu itibari ile beni şahsen tatmin etti. Ama gene de izleyecek olanlar gerçekten izlemek istedikleri vakit izlemeye koyulsun. Mecha severler zaten izlesin, hatta çoktan izlemişlerdir. Mecha türünü merak eden birine genel de daha yakın tarihli yapımlar öneriliyor. Onlarda tv serisinin öncesine ait Armored Trooper VOTOMS: Pailsen Files ovasını izleyebilirler sanırım (Yakın tarihli olduğundan teknik olarak daha iyi ve yavaşça aksiyona doğru ilerleyen bir yapım ). Tür gözetmeksizin izleyecek olanlar, iyi ve kötü yanlarına göre kararlarını verebilir.
Puanlama notumda; hikaye'ye 9, anlatıma 7 veriyorum: Ortası 8 oluyor. Animasyon puanına düşük verdim ama günümüz koşullarına göre tabiki düşük olacaktır.
|
Bu anime hakkında kendi yorum ve puanlarınızı girmek için buraya tıklayın
|
|
|