Kullanıcı Adınız:

Şifreniz:

 (Şifre Sor)
Üye Ol

Site

Blog Anketler İstatistikler Üyelik Künye SSS E-mail Linkler

Haberler

Genel Türkiye'den Yurtdışından Siteden Haber Arşivi Eski Haberler

Animeler

İsme Göre Türe Göre Yıla Göre Puana Göre Kategoriye Göre Yeni Yayımlanacaklar

Mangalar

İsme Göre Türe Göre Yıla Göre Puana Göre Yeni Yayımlanacaklar

Yazılar

İncelemeler Röportajlar Detaylı Tanıtımlar Kitap İncelemeleri Etkinlikler Yazışmalar Diğer

Çizim

Julie Dillon'ın Dersleri Patrick Shettlesworth 'ın Dersleri

Kişiler Şirketler

 

CLAMP

Yazar: Abyss

Hazırlayanlar: Blue & Mystic

Önce üç kızın sihirli dünya Cephiro’daki maceralarını anlatan "Magic Knight Rayearth" ve ardından Clow Kartlarının peşinde koşan sevimli bir kızın hikayesini anlatan "Card Captor Sakura" ile Türkiye'de birçok anime severin kalbinde taht kurdular. Ama bir çok insan, severek izledikleri bu animelerin arkasında bugünün en büyük manga-ka gruplarından CLAMP'ın olduğunu bilmiyordu. Peki kimdir(nedir) bu Clamp? Nasıl bugüne gelmişler ve tüm dünyada bu kadar büyük bir hayran kitlesi kazanmışlardı? Bu soruların cevaplarını araştırdık ve aşağıda bunları sizinle paylaşmaya karar verdik.

Clamp'ın yolculuğu, 1980'lerin sonunda başlıyor. Osaka'da bir araya gelen bu 11 liseli genç daha önceleri çeşitli doujinshiler yapmış ve amatör olarak manga ile ilgilenmişler. Ancak grup üyelerinin yaptıkları doujinshi'lerin ortak bir yönü vardı. “Captain Tsubasa” ve “Saint Saiya”. Grup elemanları daha bir araya gelmeden aynı başlıklı doujinshi'lere imza atmışlardı. Ayrıca yapıtlardaki konuların işlenişi de genelde benzerlik göstermekteydi. Herhalde bu benzerliği fark etmiş olacaklar ki 1987'de bir araya gelip ortak bir proje altında birleşmeye karar verdiler. Bu projeyi de CLAMP olarak adlandırdılar. (bkz. Circle)

Bu 11 kişi :

- Nanase Ohkawa
- Mokona Apapa
- Mikku (Mick) Nekoi
- Satsuki Igarashi
- O-Kyon
- Sei Nanao
- Leeza Sei
- Soushi Hisagi (Soushi Hishika)
- Shinya Ohmi
- Kazue Nakamori
- Tamayo Akiyama

 

 

 

Genel kanının aksine Clamp ilk projeyi adlandırdıklarında 12 kişiydi ancak Yuzuru Inoue'nun adı pek geçmez herhalde daha en başta Clamp'ı bıraktığı için olsa gerek... Ama yazıda genel kanıyı bozmadan, kimsenin kafasını karıştırmamak için herkes gibi 11 kişi olarak yazdık. Araştırmalarımız sırasında Clamp hakkında bilgi bulabilmek için oldukça zorlandık. Genel kanı dediğimiz olay da bundan ibaret çünkü zaten az olan bilgi kaynakları içinde hepsi 11 kişi olarak belirtmiş. Konuştuğumuz kişiler de bu konuda çelişkili mesajlar vermekte.

Temmuz 1987'de ilk Clamp ürünü olan "Shinjuku Jun'ai Monogatari" yayınlanır. İkinci doujinshileri olan “Kujaku Myouou Darani” aradan uzun bir zaman geçtikten sonra Kasım 1987’de yayınlanır. Bu süre kısa olarak gözükebilir ama 11 kişilik bir ekip için uzun bir süredir. Bunun nedeni; başta fazla bir araya gelip Clamp adına değil de bireysel olarak seri ve oyunlarla dalga geçen doujinshiler çıkarmayı tercih etmeleridir. Bu durum Nisan 1988’de yayımlanan 4. doujinshileri olan “POTATO CLUB”a kadar sürer ve sonrasında hemen hemen her ay bir tane doujinshi yayımlarlar. Bu ufak hikayelerle bir nevi şanslarını denerler ancak bu hikayelerin sonradan çıkaracakları birçok hit mangaya ışık tutacağını o zamanlar kimse bilemez.

1989’un mart ayında grup içindeki anlaşmazlıklar su yüzüne çıkar. On bir bayandan dördü --Soushi Hisagi ( Soushi Hishika), Shinya Ohmi , Kazue Nakamori , O-Kyon-- Clamp’dan ayrılır. 19 Nisan 1989’da 15. dojinshileri “Break Shot Instruction” yayınlandığında on bir bayandan yedisi -- Nanase Ohkawa , Mokona Apapa , Mikku (Mick) Nekoi, Satsuki Igarashi , Akiyama Tamayo, Leeza Sei , Sei Nanao -- CLAMP olarak yoluna devam etmektedir.

Grup içindeki çözülme Clamp’ın çalışmalarına etki etmez. Artık yavaş yavaş profesyonel hayata geçmeye karar verirler. Ağustos 1989’da Kobunsha tarafından yayımlanan “Tenshi No Bodyguard”, Eylül 1989’da Fusion Product tarafından yayımlanan “Hagunshou Senki” çıkar. Ancak bu geçme kararı kaliteyi getirmez. İstedikleri gibi olmuyordu. “Tenshi No Bodyguard” sadece bir bölüm çıkar. “Hagunshou Senki”’yi 4. bölümün ardından seri tamamlamadan bırakılır. Aralık 1989 da, ilk gerçek mangalarını basmaya karar verirler. Bu Tamayo Akiyama 'nun "Derayd Moon of Bondary Balances" adlı eseridir. Ardından Tamayo Akiyama , Cluster’ı tek başına yapmaya başlar. 22 Temmuz 1990 yayınlanan “Heart Nibun No Kyojin No Hoshi 2” in ardından Sei Nanao, Clamp’tan ayrılır. 1991 yılında Leeza Sei , “Combination”ı yapmaya başlar ve 1992 yılında gruptan ayrılarak Iba Takeo adı altında tek başına çalışmaya başlar. Onu Tamayo Akiyama izler. Bu noktadan sonra Clamp'taki çözülme durur ve şirketi bugünkü haline taşıyan 4 kişi kalır.

Nanase (Ageha) Ohkawa

2 Mayıs 1967 doğan Nanase Ohkawa, yazıların düzenlenmesi, hikaye, studyo kısaca Clamp'da her şey ile ilgilenen insandır. Aslında lider konumunda olduğuna bakmamak lazım çünkü Nanase, Clamp'a katılmadan önce fazla manga ile ilgilenmez, genelde gündelik işlerle hayatını sürdürmeye çalışan biriydi ancak Clamp ile hayatı değişmiş ve bir çok sevilen manganın hikayesine imza atmıştır. Clamp'ın günlüğünde tavşan olarak nitelendirilir...


Mokona Apapa

İşte Clamp'ın kocaman ve karakteristik gözlerinin yaratıcısı Mokona. Clamp'ın baş çizeri hemen hemen tüm çizimler onun ellerinden çıkıyor. Mokono Apapa onun gerçek ismi değil, Mokono sadece kullandığı nick. Mokono adını birçok anime sever zaten hemen hatırlayacaktır, Magic Knight Rayearth'dan. Mokona 16 Haziran 1968 doğumlu ve Clamp'ın günlüğünde kedi olarak tasvir edilmiş.

Mikku (Tsubaki) Nekoi

21 Ocak 1969'da doğan Mikku, genelde Mick takma adını kullanır. Clamp'ın Mokona'dan sonra ikinci çizeridir. Genelde mangalarda arka plan tasarımlarını yapar ayrıca Wish, Watahi no Suki na Hito, Clover... gibi mangaların da çizeridir. Clamp'ın günlüğünden de Mick sorumludur. Clamp'ın günlüğünde köpek olarak tasvir edilmiştir.

Satsuki Igarashi

8 Şubat 1969 yılında doğan Satsuki, Clamp'da Nanase'ye textlerin hazırlanmasında, Mokona'ya çizimlerde yardım eder. Kısaca Clamp'ın ihtiyaç duyduğu tüm metaryaller ondan sorulur. Aynı zamanda web sitelerinin sorumlusu da Satsuki'dir. Satsuki, X'deki, Satsuki Yatoji'ye adını vermiştir. Clamp'ın günlüğünde sincap olarak tasvir edilmiştir.

Clamp'ın çalışmalarına geçmeden önce birkaç şeyi belirtmem de fayda var. Çalışmalarını incelerken crossoverlardan da (metinler arasılığı) bahsedeceğiz. Crossover ne demek açıklamaya çalışalım. Clamp, kendi çalışmalarına başka hikayelerden kinayeler koyar. Bazen, bu küçük bir bilgi olarak kalır; bazense gerekli bir ayrıntı olup hikayede oldukça önemli bir element olur. Özellikle CLAMP kendi hikayeleri arasına suretleri karıştırarak izleyicileri memnun edebilir. Kısaca eserlerinin çapraz kullanımı. Bunları çalışmalarını okurken daha iyi anlayacaksınız.

Ek olarak belirtelim baştan ki sonradan yanlış anlaşılmasın Clamp’ın mangalarından bahsederken verdiğimiz çıkış tarihlerini tankouban formatını baz alarak verdik. Tankouban, dergilerde çıkan sayıların toplu hali yani ciltleri. Sayılar adlarını verdiğimiz dergilerde daha önceden yayınlanmaya başlamıştır. Bir de tanıtımların resim galerileri ve az da olsa videoları var. Bunları açık bir şekilde vermedim, bazılarının tanıtımında linki varken bazılarınınki manga ve dvd kapaklarının bulunduğu sayfada.

30.01.2004 Tarihli Güncelleme: Tanıtımların resim ve videolarına ulaşılmasının güçlüğü ve bir çok insanın bunları görmediğini belirtmesinden dolayı resim galerileri ve videoların linki bulundukları sayfaların dışında ayrıca tek bir sayfada toplu halde verilmiştir. Sayfaya buradan yada altta bulunan jump menüden ulaşabilirsiniz.

13.03.2006 Tarihli Güncelleme: Kobato'yu henüz bir cilt olarak çıkmadığı için eklememiştim. Ancak Kobato'nun cildinin çıkacağı yok ayrıca bu bölümü de nadiren güncelleyebildiğim için sonunda Kobato'yu eklemeye karar verdim. Bir süredir çalışmayan resimler sayfasındaki sorunu çözdüm ancak videoları kaldırdım. İki yeni galeri var. Birincisi Kobato'nun galerisi, ikincisi TRC ve xxxHolic resimlerini içeriyor. Bu sayfalar internet explorer ile düzgün görüntülenmekte. 1999-2003 arasında belirtilen eserleri ikiye bölüp yeni bir sayfaya taşıdım. Yukarda Clamp üyelerinin tanıltıldığı bölümde parantez içindeki isimler sonradan değiştirdikleri isimlerdir yani şu anda kullandıkları isimler. Mokona Apapa, sadece Mokono adını kullanmaktadır. Son olarak arada bir yaptığım küçük düzenlemeler var ancak onları burada belirtmeyi gereksiz gördüm.

            

Clamp tanıtım sayfaları Blue ve Mystic tarafından hazırlanmıştır.
© CLAMP



   

 

Son Girilen Anime Tanıtımları

1. Pluto
2. A Silent Voice
3. Ride Your Wave
4. Suzume no Tojimari
5. Watashi no Shiawase na Kekkon
6. Bright: Samurai Soul
7. When Marnie Was There

Son Girilen Manga Tanıtımları

1. Rurouni Kenshin: Master of Flame - Hidden Chapter
2. Rurouni Kenshin: Restoration
3. Yume no Shizuku - Ougon no Torikago
4. Tonari no Kaibutsu-kun
5. Lady Victorian
6. Hadashi no Bara wo Fume
7. Anne no Aijou

En Son Yorum Girilmiş Animeler

1. Clannad After Story
2. Fullmetal Alchemist 2
3. Steins Gate
4. Death Note
5. Baccano!
6. Hellsing Ultimate
7. Himouto! Umaru-chan

En Son Yorum Girilmiş Mangalar

1. Steel Ball Run
2. Stone Ocean
3. Death Note
4. Steel Ball Run
5. Berserk
6. Kaichou Wa Maid-sama!
7. NANA

 

Copyright © 2000 - 2024 Anime.GEN.TR